Home Contact Boeken Inloggen
Zoeken

 

MGlab&Advies

Het laboratorium is open

Informatie voor zorgverlenders
Naar aanleiding van de landelijke maatregelen m.b.t. het voorkomen van de verspreiding van het Coronavirus adviseren wij om met uw patiënten telefonische consulten af te spreken.

1. Wanneer u de uitslag van een patient bekijkt via onze site, u kunt de uitslag uitprinten en per post versturen. Als u een beveiligde e-mail kan sturen, kunt u de uitslag ook via e-mail verstrekken. Bespreek de uitslag telefonisch.

2. Voor nieuwe aanvragen kunt u gebruik maken van de website darmklachten.nl. Neem met de patiënt door welke analyses u aanbeveelt. De patiënt krijgt dan zelf de uitslag. Laat de patiënt weten dat u beschikbaar bent om het test resultaat via een telefonisch consult te bespreken.

3. Hygiëne. U kunt de patiënt er nog extra op wijzen de handen goed te wassen voordat het monster in de envelop wordt geplaatst en de verzendenveloppen met een vochtig doekje schoon te maken.

Als preventieve maatregel voor het voorkomen van het coronavirus kunt u met de patiënt de aanvullende hygiëne maatregelen doornemen.
Link: 
https://www.darmklachten.nl/handen-wassen-en-andere-praktische-punten/

 

MGlab&Advies laboratorium voor ontlastingsonderzoek bij darmklachten

Laboratorium onderzoek
MGlab&Advies is een laboratorium voor ontlastingsonderzoek en legt zich toe op de diagnostiek van darmklachten. Het laboratorium maakt gebruik van gentechnieken, immunologische testen, qPCR en kweken. Arts Saskia van As is adviseur van het laboratorium.

Darmklachten kunnen tal van oorzaken hebben
Een groot deel van de bevolking heeft last van een opgezette buik, winderigheid, buikpijn, diarree, een wisselend ontlastingspatroon of vermoeidheid. Deze klachten horen niet bij een specifieke aandoening. Bij een groot aantal mensen worden darmparasieten aangetroffen of vinden ontstekingsreacties plaats in de darm.

De darm, en ook vooral de darmflora, speelt een sleutelrol in de gezondheid. Niet alleen bij het verteren van voedsel maar ook in het programmeren van het immuunsysteem.
Ook wanneer de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom is gesteld (ongeveer 20% van de bevolking heeft last van de darm) is onderzoek waardevol, want bij meer dan de helft van hen kan de achterliggende oorzaak worden achterhaald. 

Analyses

  • Darmflora onderzoek: Een bijzonder belangrijk onderwerp is de darmflora, de darm bevat honderden bacteriesoorten die zeer recent zijn geïdentificeerd.
  • Besmetting met eencellige parasieten: Dientamoeba fragilisBlastocystis hominis, Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. en Entamoeba spp. 
  • Vertering van voedsel kan worden beoordeeld: de bepaling van de zuurtegraad, het vetgehalte en zetmeel is buitengewoon belangrijk omdat het belangrijke aanknopingspunten geeft in de diagnostiek.
  • De bepaling van aantallen gisten zoals Candida soorten.
  • Darmziektes zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en een chronische ontsteking.
  • Klachten bij het eten van brood en een intolerantie voor gluten. Bij verdenking op een coeliakie, is het van belang de ontlasting te onderzoeken.
  • Mensen met fibromyalgie en reuma hebben vaak darmklachten, zij kunnen baat bij het herstel van de darmflora hebben.
  • Akkermansia & Feacalibacterium
  • Wormen/wormeieren en aarsmade.