MGLAB&ADVIES B.V.

Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van ontlastingsonderzoek voor mensen met (chronische) darmklachten. In veel gevallen is het mogelijk met behulp van ons analyse-aanbod de oorzaak van de darmklachten van de client te achterhalen.

Patiënten Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Uitslagen en betalingen

Kan ik analyses aanvragen zonder tussenkomst van een zorgverlener? 
Via MGlab&Advies worden uitsluitend testen verzorgd voor artsen, therapeuten en diëtisten. U kunt via de website Darmklachten.nl tegen betaling analyses aanvragen. In dat geval ontvangt u persoonlijk de uitslag met een korte toelichting bij afwijkende uitslagen. Indien u meer informatie wenst over de interpretatie van de uitslagen en behandeling kunt u via deze website een zorgverlener vinden die bekend is met ontlastingsonderzoek.  
 
Ik begrijp de uitslag niet, kan ik het laboratorium hierover bellen? 
Nee, dat is niet mogelijk. Het administratieve personeel is niet opgeleid om uitslagen te bespreken en mogen u hierover niet te woord staan. Patiënten kunnen uitsluitend de uitslagen bespreken met de aanvrager. Indien uw aanvrager een uitslag wil overleggen, kan deze contact opnemen met de adviserende arts van MGlab&Advies. 
 
Kunt u mij de uitslag toesturen? 
Het laboratorium verstuurt geen uitslagen aan patiënten. De uitslag is op te vragen bij uw behandelaar. In de meeste gevallen zal de uitslag tijdens een consult besproken worden. 
 
Hoe geschiedt de betaling van de analyses? 
U betaalt de kosten van het onderzoek vooraf via iDeal. Nadat uw zorgverlener de aanvraag heeft digitaal heeft ingediend, ontvangt u een e-mail met alle informatie over de bestelling en de betaallink. Na betaling ontvangt u van ons de verzamel- en verzendmaterialen voor het nemen van het monster en het versturen naar het laboratorium. 
 
Ontvang ik een factuur? 
U ontvangen een factuur van de onderzoeken per e-mail na betaling. 
 
Komen de analyses in aanmerking voor vergoeding? 
Onderzoeken aangevraagd bij MGlab&Advies komen niet in aanmerking voor vergoeding uit de basisdekking. Wij hebben vernomen dat er een aantal zorgverzekeraars (deels) vergoeding bieden uit een aanvullende module (alternatieve geneeswijze).  Medewerkers van MGlab&Advies kunnen u daar verder niet over informeren. U kunt dit zelf in de polisvoorwaarden nakijken of bij uw zorgverzekeraar navragen.  
 
Er zijn meerdere pakketten aangevraagd en er zijn overlappende analyses. Wordt dit verrekend? 
Tijdens het proces waarbij de zorgverlener pakketten en/of analyses aanvinkt, komt er een waarschuwing wanneer er overlappende analyses zijn. Wanneer de bestelling alsnog wordt doorgezet met overlappende analyses, voert het systeem een correctie uit. U betaalt uiteindelijk dus nooit dubbel voor een analyse.
 
Hoe weet het laboratorium wie mijn zorgverlener is? Moet ik dat op het aanvraagformulier schrijven? 
Wanneer de zorgverlener digitaal een aanvraag indient, koppelt het systeem een monstercode aan de desbetreffende zorgverlener en aan uw gegevens. De monstercode, de naam van de zorgverlener en uw gegevens zijn vermeld op het aanvraagformulier.
 

Monstername

Hoeveel monster moet er in het buisje met de bruine dop? 
U vult het buisje tot aan de aangegeven streep op het etiket. Indien er te weinig monster wordt ingezonden, kunnen een aantal analyses niet worden uitgevoerd. U krijgt dan een nieuw afnamepakket toegestuurd. Houdt daarbij rekening met vertraging in het afhandelen van de onderzoeken en een eventueel gepland consult bij uw aanvrager. 
 
Ik heb het buisje met de bruine dop gevuld tot boven de aangegeven streep op het etiket. Is dat een probleem? 
Als het buisje veel te vol zit, kan dat problemen opleveren op het laboratorium bij het openen van het monsterpotje, of zelfs tijdens de verzending van het monster. Houdt u zich aan de aangegeven streep. Overtollig materiaal kunt u met het lepeltje in de dop verwijderen. 
 
Kan ik een monster insturen dat heel dun is? 
Ja, u kunt dit monster insturen voor onderzoek. 
 
Het bijgeleverde opvangsysteem is gescheurd. Kan ik ook op een andere manier de ontlasting opvangen? 
U kunt een papieren- of plastic wegwerpbordje of een krant in het toilet plaatsen om de ontlasting op te vangen.  
 
Waarom ontvang ik voor de parasietentest twee buisjes met vloeistof? 
Op het laboratorium wordt het DNA van de parasieten geanalyseerd. Door het monster op te vangen in een speciale vloeistof wordt het DNA van de parasieten geconserveerd. Er wordt gevraagd op twee afzonderlijke dagen het monster te verzamelen op de dagen van klachten om de pakkans te vergroten.  
 
Voor de histaminetest heb ik een speciaal buisje gekregen. Hoe werkt dat? 
Schroef het bovenste deel van het buisje open en neem met het stokje met de inkeping het monster (een heel klein beetje!) volgens de instructies van de handleiding. Let op dat de vloeistof in de buis blijft. Deze vloeistof zorgt voor de conservering van de eiwitten die geanalyseerd worden. 
 

Monsters versturen

Ik ben vergeten het monster op te sturen. Wat moet ik doen? 
Indien het een buisje met verse ontlasting betreft, neem dan contact op met het laboratorium. U krijgt een nieuw buisje toegestuurd. De buisjes met vloeistof (voor parasietenonderzoek) kunt u op elke dag van de week insturen. U hoeft de monsters niet koel te bewaren. 
 
Ik ben vergeten het aanvraagformulier mee te sturen met het monster. Wat moet ik doen? 
Bel of mail het laboratorium zodra u ontdekt dat u het aanvraagformulier bent vergeten. 
 
Kan ik het monster vlak voor of in het weekend versturen? 
Een buisje met verse ontlasting kan niet vlak voor het weekend worden verstuurd naar het laboratorium. Dan is het monster te lang onderweg. Bij voorkeur opsturen van maandag tot woensdag. Verstuur eveneens geen monsters op zondag; de post wordt wel opgehaald op zondag maar pas maandagavond verstuurd.  
Parasitologie (twee buisjes met een fixatievloeistof) kan op elke dag van de week worden ingestuurd. 
 
Moet ik het pakketje met monsters frankeren? 
Nee, de enveloppen zijn voor het verzenden van vers materiaal voorzien van postzegels. De pakketten met monsters in fixatief worden verzonden via een antwoordnummer. In dat geval zijn postzegels op de envelop niet nodig. 
 
Als ik het pakket wil verzenden moet ik dan naar het postkantoor? 
Nee, u hoeft het pakket niet naar het postkantoor te brengen. De envelop met monster(s) past precies door de brievenbus. 
 
Ik woon in de buurt van het laboratorium, kan ik het monster daar afgeven? 
Nee, u dient het monster te verzenden via de post. Dit zorgt voor de meest snelle en correcte afhandeling van monsterinname.  
 
Ik woon in het buitenland. Hoe kan ik het beste een monster verzenden? 
Bent u woonachtig in België of vlak aan de Nederlandse grens in Duitsland, dan adviseren wij het monsterpakketje net over de grens in Nederland te posten. 
In andere gevallen kunt u het beste informeren bij uw postkantoor naar de snelste manier van verzenden naar Nederland. Het advies is om het monsterpakket niet via een pakketdienst of aangetekend te versturen. Het pakket gaat naar een antwoord- of postbusnummer en voor een pakketdienst of aangetekende post moet getekend worden. Dat is in dit geval niet mogelijk. 
Let op: Houd er rekening mee dat het verse monster minder geschikt is om op te sturen vanuit het buitenland. Voor de parasietenmonsters in de fixatiefvloeistof is het geen probleem dat deze lang onderweg zijn. 
 
Kan ik meerdere monsters van familieleden in een envelop verzenden? 
Wij verzoeken per familielid deze in een envelop te verpakken met het bijbehorende aanvraagformulier. Meerdere monsters van verschillende familieleden kan verwarring veroorzaken. Daarbij is de envelop te verzenden met maximaal twee monsterpotjes. 
 

Probiotica, supplementen en medicatie

Ik gebruik een probioticum, kan ik een monster insturen?  
Voor de aanvraag van een darmflora analyse wordt aangeraden een week voor afname van het monster te stoppen met het innemen van probiotica. 
 
Ik heb net een antibioticumkuur gehad. Hoe lang moet ik wachten met het insturen van een monster? 
Drie weken na een antibioticumkuur heeft de darmflora zich meestal hersteld. Na die periode is het zinvol om te beoordelen of er nog afwijkingen zijn. 
 
Ik slik supplementen. Moet ik daarmee stoppen als ik een onderzoek wil laten uitvoeren? 
In principe kunt u voedingssupplementen als vitaminen en mineralen gewoon blijven gebruiken. Indien u twijfelt, neem dan contact op met uw behandelaar. 
 
Ik gebruik maagzuurremmers. Heeft dit invloed op de test voor Helicobacter pylori? 
Helicobacter pylori wordt niet afgeremd door het gebruik van maagzuurremmers. Toch is het aan te raden enkele dagen voor de afname van het monster te stoppen, tenzij dat te veel klachten veroorzaakt. 
 
Ik gebruik een laxeermiddel. Heeft dit invloed op de test? 
Nee, dit heeft geen invloed op de test. U hoeft niet te stoppen met inname van het laxeermiddel.