Home Contact Onderzoek Inloggen
Zoeken

Darmklachten

Laboratoriumonderzoek – ontlasting analyses
MGlab&Advies B.V. is gespecialiseerd in fecesonderzoek. Het laboratorium verzorgt darmflora-analyses; kweken op gisten en schimmels; een scala aan Europees gecertificeerde immunologische testen; gentechnieken voor het aantonen van schadelijke organismen; en ontstekingsmarkers. Ook analyses die niet tot het standaard ontlastingsonderzoek behoren.

Bij een opgezette buik, winderigheid, buikkrampen, buikpijn of brijachtige ontlasting wordt vaak de diagnose spastische of prikkelbare darm gesteld. Echter, bij de helft van de mensen met chronische darmklachten wordt bij MGlab&Advies een oorzaak gevonden voor de klachten. Het laboratorium verzorgt testen die verteringsproblemen, dysbiose, een glutenintolerantie, parasieten, darmkanker, poliepen, colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn aan het licht kunnen brengen. Ontlastingsonderzoek is niet-invasief, niet-belastend en kostenbesparend.

Aanvraag van het totale feces-analysepakket versnelt het diagnostische proces – vroege diagnose verkort de ziekteduur. Aanvullende informatie vindt u op de website Darmklachten.nl

Winderigheid

Veel mensen hebben problemen met de spijsvertering. Fecesonderzoek kan verteringsproblemen aantonen door de zuurtegraad (pH), het gehalte van zetmeel, vezels en vet in de ontlasting te meten. Een hoog vetgehalte kan duiden op problemen met de galwegen of de pancreas. Regelmatig verergeren de symptomen door zetmeelrijk voedsel. Buikklachten kunnen ook samenhangen met een melksuikerintolerantie, glutenintolerantie (coeliakie), voedselallergieën, zwakte van het immuunsysteem, aandoeningen van de schildklier, overgewicht of bijwerkingen van medicatie.

Darmflora

Het is waardevol de darmflora te laten analyseren voordat men een probioticum gebruikt. Klassieke microbiologische kweken aangevuld met gentechnieken kunnen afwijkingen van de samenstelling van de darmflora aantonen. Zo kan er worden bepaald of de aantallen E.coli, Lactobacillus spp. of Bifidobacterium spp. gedaald zijn. Daardoor kan gericht een probioticum worden ingezet. Candida albicans is een gist dat niet alleen vaginale en huidklachten kan veroorzaken maar ook in groten getale in de darm kan voorkomen.

Darmparasieten

Een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree kunnen worden veroorzaakt door eencellige parasieten zoals Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis en Cryptosporidium spp. Deze parasieten kunnen ook chronische vermoeidheid, misselijkheid, eczeem, huidklachten, anale jeuk of haaruitval veroorzaken.

Giardia lamblia en een glutenintolerantie kunnen bloedarmoede veroorzaken. Bij bloedarmoede, vermagering en een groeiachterstand bij kinderen moet er altijd onderzoek naar deze ziekten worden gedaan.

Ontstekingen

Diarree en dunne ontlasting, vooral slijm en bloed bij de ontlasting, kunnen duiden op chronische darmziekten, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Buikklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een trage werking van de darm, obstipatie ofwel verstopping. Bij een darmontsteking produceren witte bloedlichaampjes ontstekingsfactoren zoals calprotectine en lactoferrine. Onzichtbare bloedspoortjes door verlies van bloed van het maag- of darmslijmvlies kunnen worden aangetoond en duiden op ontstekingen, poliepen of darmkanker.

Coeliakie

Bij een glutenintolerantie (coeliakie) kan de ontlasting hoge antilichaamspiegels tegen glutenfracties bevatten.

Bij lage spiegels immunoglobuline A, sIgA kan de weerstand verlaagd zijn. Het sIgA gehalte van de ontlasting kan worden bepaald. Bij coeliakie ziet men vaak lage sIgA waarden, vandaar dat bij de glutentest altijd sIgA wordt aangevraagd.

Maagzweer

Bij patiënten die last hebben van maagpijn en zuurbranden, maagklachten die op een maagzweer kunnen duiden, treft men in veel gevallen Helicobacter pylori aan.

Overzicht – oorzaken van darmklachten:

Afname van immunoglobuline A komt voor bij 1% van de bevolking
Alcoholmisbruik
Alvleesklieraandoeningen
Blastocystis hominis, 44% van de mensen met darmklachten test positief
Bijwerking medicijnen
Campylobacter infectie
Candida overgroei
Chronisch gebruik van pijnstillers, NSAID’s
Clostridium difficile
Colitis ulcerosa
Cryptosporidium spp.
Daling van de gezonde darmflora
Darmkanker, komt voor bij minder dan 0,1% van de bevolking
Darmparasieten, komen voor bij meer dan 30% van de bevolking
De ziekte van Crohn, komt voor bij 0,3% van de bevolking
Depressiviteit en gebruik van antidepressiva.
Diabetes II
Dientamoeba fragilis, bij klachten test 33% positief
Een eetstoornis
Galproblemen
Glutenintolerantie, coeliakie, komt voor bij 1% van de bevolking
Hart- en vaatziekten
Helicobacter pylori, Maagzweer, 10.4% van de onderzoeken test positief
Lage rugklachten
Laxeermiddelen, overmatig gebruik
Melksuiker (lactose) intolerantie
Obstipatie
Overconsumptie van zetmeel, 8% test positief
Overgewicht
Pancreasaandoeningen
Salmonella infectie
Schadelijke E.coli varianten
Schildklierafwijkingen
Shigella infectie
Stress
Verteringsproblemen
Voedselallergieën of intolerantie voor bepaalde voeding
Ziekte van Crohn
Zwakte van de buikspieren of bekkenbodemproblematiek